STSJ Cataluña , 15 de Diciembre de 2003

PonenteSEBASTIAN MORALO GALLEGO
ECLIES:TSJCAT:2003:12895
Número de Recurso778/2002
ProcedimientoSOCIAL
Fecha de Resolución15 de Diciembre de 2003
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA CATALUNYA SALA SOCIAL j.a. ILMO. SR. SEBASTIÁN MORALO GALLEGO ILMA. SRA. Mª LOURDES ARASTEY SAHÚN ILMA. SRA. ASCENSIÓN SOLÉ PUIG En Barcelona a 15 de diciembre de 2003 La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los/as Ilmos/as.

Sres/as. citados al margen, EN NOMBRE DEL REY ha dictado la siguiente S E N T E N C I A núm. 7968/2003 En el recurso de suplicación interpuesto por SERVICIOS DE TELEMARKETING, S.A. y RETEVISION MOVIL; SA frente a la Sentencia del Juzgado Social 32 Barcelona de fecha 5 de diciembre de 2002 dictada en el procedimiento Demandas nº 778/2002 y siendo recurrido/a Estefanía y Otros. Ha actuado como Ponente el/la Ilmo. Sr. SEBASTIÁN MORALO GALLEGO.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 18.9.2002 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Despido en general, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 5 de diciembre de 2002 que contenía el siguiente Fallo:

Estimar la demanda presentada per Estefanía , Victoria i Esther contra RETEVISIÓN MOVIL, SA i SERVICIOS DE TELEMARKETING, S.A., declarar la nul.litat de l'acomiadament de Estefanía i Victoria i condemnar solidàriament a ambdues empreses demandades a què readmetin en forma immediata a les treballadores, previ exercici del dret d'opció per aquestes, amb pagament dels salaris deixats de percebre des de la data de l'acomiadament fins a què la dita readmissió es produeixi, i declara la improcedència de l'acomiadament de Esther comunicat el 18.08.2002, condemnant solidàriament a ambdues empreses demandades a que compleixin l'opció que haurà de fer la treballadora en el termini de cinc dies des de la notificació d'aquesta sentència; l'esmentada actora haurà d'optar, en efecte, entre la readmissió en la empresa que indiqui amb abonament dels salaris dixats de percebre des de la data de l'acomiadament fins que la readmissió sigui efectiva, o el cobrament de la indemnització de 1.296 euros amb 49 cèntims.

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

"Primer.- Les actores venen prestant els seus serveis professionals per compte de la demandada SERVICIOS DE TELEMARKETING, SA (SERTEL) amb l'antiguitat, categoria i salari (brut, amb inclusió de prorrates i en euros) que tot seguit es determina en forma individualitzada:

ACTORA ANTIGUITAT CATEGORIA SALARI Estefanía 29.11.1999 Teleoperadora 1.287,82.- ESPECIALISTA Victoria 26.01.2000 Teleoperadora 995,76 especialista Esther 08.10.2001 Teleoperadora 942,98 Segon.- Totes les demandants que no van subscriure la conciliació referida van signar amb SERTEL contracte d'obra o servei determinat en la data expressada l'objecte del qual era "la realización de la campaña emisión y/o recepción telefónica AMENA". La jornada pactada era, en general, a temps parcial, de dilluns a diumenge.

Les dites treballadores van rebre el 18.08.2002 notificació de l'esmentada demandada de data 02.08.2002 en els següents termes:

"Muy señor nuestro:

Mediante la presente le comunicamos que el dia 18 de Agosto de 2002, el Contrato de Trabajo que tiene suscrito con nosotros, queda extinguido por terminación de la Obra o Servicio objeto del mismo.

Asi mismo (sic) le indicamos que a partir del próximo día 23 del mismo mes tendrá a su disposición la liquidación que le corresponde por la presente mensualidad, así como los devengos salariales pendientes de recibir.

Lo que se comunica a efectos oportunos"

Tercer

SERTEL és una empresa de prestació de serveis en el sector de telemarketing, amb implicació a tot el territori espanyol que presta els dits serveis per a un important nombre de gran empreses.

Quart

En data 01.11.2001 la darrera de les codemandades esmentades i AMENA varen sign ar un contracte-marc, que es dóna aquí per reproduït, l'objecte del qual era "la realización retribucida por el SUMINISTRADOR (SERTEL) de los servicios de Outsourcing consistente en los servicios establecidos en los anexos", enunciant-se a títol orientatiu com a tals: el servicio de atención al cliente, el servicio de telemarketing y Teleservicios y el servicio de atención al canal. Com obligacions de l'esmentat subministrador s'establien, entre d'altres, les següents: "El suministrador dispondrá en todo momento del personal suficiente debidamente formado y capacitado técnicamente, así como de procedimientos y sistemas informáticos necesarios para asegurar la eficacia de los servicios contratados"; als dits efectes, SERTEL s'obligava a "mantener dichos recursos al efecto del cumplimiento del presente contrato sin que la apliación que el SUMINISTRADOR haga de sus propios recursos afecte a la prestación del servicio, perjudique el cumplimiento de los procesos en curso ni pueda oponerse a AMENA para justificar el incumplimiento del contrato a su cumplimiento defectuoso". D'altra banda, s'establia que SERTEL "a la firma del presente contrato, así como a lo largo de la vigencia dle mismo, acreditará encontrarse al corriente en el pago de las cuotas de la Seguridad social de sus trabajadores, mediante la entrega a AMENA de la correspondiente certificación negativa por descubiertos en la Tesorería General de la Seguridad Social". Així mateix es contemplava que "AMENA se reserva el derecho a solicitar al supervisor designado por EL SUMINISTRADOR la corrección de las deficiencias en el servicio prestado, cualquiera que fuese la causa de las mismas. EL SUMINISTRADOR se obliga a subsanar las deficiencias con la mayor brevedad, de acuerdo con sus posibilidades y características pactadas". Als dits efectes SERTEL "libera en forma expresa a AMENA de las responsabilidades de todo orden de índole laboral que puedan derivarse como consecuencia de la realización del Contrato de Servicio concertado". AMENA es reservava el dret d'inspecció.

Cinquè

Posteriorment, en data 08.04.2002 ambdues parts varen subscriure una addenda al dit contracte, incloent-s'hi com activitats addcionals a realitzar per SERTEL el servei de fidelització al client i el servei de programes de punts "club amena".

Sisè

Per notificació de 26 de juliol de 2002 AMENA procedí a rescindir amb efectes del 18 d'agost el servei de recàrregues de Barcelona, entre d'altres.

Setè

SERTEL regeix les seves relacions laborals amb els treballadors pel conveni col.lectiu sectorial de telemarketing, d'àmbit estatal.

Vuitè

Les actores prestaven els seus serveis en les dependències de RETEVISIÓN MOVIL, SA, integrada en el grup AMENA, al carrer Garcilaso de Barcelona, i en activitats, vendes i promocions d'aquesta. Inicialment els treballadors d'ambdues empreses treballaven en la mateixa sala, si bé posteriorment s'alçà una paret separadora en la dita dependència, amb adscripció de cada plantilla a un departament. Les dues plantilles tenen àrees de descans separades.

Novè

Els treballadors de SERTEL porten una identificació pròpia com a tals, mentre presten els seus serveis professionals a les dependències d'AMENA.

Dèse.- SERTEL té uns deu o dotze supervisors i un nombre similar de coordinadors, en les dependències d'AMENA. Els esemtnats comandaments intermedis es fa càrrec de la plantilla de SERTEL i de les incidències que es produexin al llarg del servei en l'esmentat centre de treball (més de cent assalariats). Tanmateix, reben instruccions i comunicacions sobre la prestació del dit servei dels càrrecs intermedis d'AMENA. La jornada laboral i l'horari era comunicada als treballadors pels supervisors de SERTEL.

Onzè

RETEVISIÓN MOVIL, SA realitza periòdicament previsions sobre les corresponents necessitats laborals de teleoperadors, que trasllada a SERTEL per a que aquesta disposi de la plantilla necessària ("dimensionament").

Dotzè

AMENA forma a un coordinador i a un supervisor de SERTEL que, per la seva banda, realitza els corresponents cursets d'adequació professionals a la seva plantilla, traslladant els criteris emesos per aquella.

Tretzè

Una part de la plantilla de RETEVISIÓN MOVIL, SA realitza funcions de teleoperadors, regint-se per les condicions laborals de la dita empresa.

Catorzè

Tot el material (informàtic, material, etc.) amb el que realitza l'activitat de SERTEL en les dependències d'AMENA és propietat d'aquesta darrera.

Quinzè

És práctica habitual que els i les candidats/es per ser contractats per SERTEL per a la prestació dels serveis descrits passin dues entrevistes: una per la dita empresa i una altra que realitza AMENA.

Setzè

En la seva comunicació telefònica amb els clients, els treballadors de SERTEL que presten els seus serveis en les dites condicions s'identificaven com personal d'AMENA.

Dissetè

Les actores van prestar els seus serveis professionals en diverses activitats d'AMENA: En concret, Esther ha treballat en la secció de recàrregues, realitzant a partir de febrer fins a finals de maig de 2002 funcions de formació de treballadors de SERTEL a AMENA en diferents seccions. La resta de codemandats han treballat en les seccions de recàrregues, atenció a clients particulars, atenció a empreses, incorpòració de dades B.D., etc.

Divuitè

Les demandants, com la resta de personal afectat, tenien accés als servies informàtics d'AMENA mitjançant una clau d'accés pròpia i específica. Mentre varen prestar funcions en el servei de recàrrega tenien atribucions per descomptar bancàriament de les targes de crèdit dels clients les càrregues de telèfons...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • STSJ Comunidad de Madrid 64/2006, 6 de Febrero de 2006
    • España
    • February 6, 2006
    ...de ejecución quien decida contra cuál de las empresas se dirige. En definitiva, se viene a coincidir con lo expuesto en la sentencia del TSJ de Cataluña de 15-12-03 (AS 1414/04) citada en el Evidentemente se declara lo anterior obiter dicta, pues al ser firme la sentencia del Juzgado serán ......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR