STSJ Cataluña , 1 de Julio de 2003

PonenteROSA MARIA VIROLES PIÑOL
ECLIES:TSJCAT:2003:8095
Número de Recurso2262/2003
ProcedimientoSOCIAL
Fecha de Resolución 1 de Julio de 2003
EmisorSala de lo Social

Rollo núm. 2262/2003 TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA DE CATALUNYA SALA SOCIAL MAC ILMO. SR. D. JOSÉ QUETCUTI MIGUEL ILMA. SRA. Dª. ROSA MARIA VIROLÉS PIÑOL ILMO. SR. D. JOSÉ CÉSAR ÁLVAREZ MARTÍNEZ En Barcelona a 1 de julio de 2003 La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los Ilmos. Sres.

citados al margen, EN NOMBRE DEL REY ha dictado la siguiente S E N T E N C I A Nº 4284/2003 En el recurso de suplicación interpuesto por Pablo frente a la Sentencia del Juzgado Social 1 Granollers de fecha 25 de octubre de 2002 dictada en el procedimiento nº 526/2002 y siendo recurrido/a CAIXA MANLLEU. Ha actuado como Ponente la Ilma. Sra. Dª. ROSA MARIA VIROLÉS PIÑOL.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 19-3-02 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Despido disciplinario, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 25 de octubre de 2002 que contenía el siguiente Fallo:

"Desestimo la demanda presentada per Pablo en reclamació d'acomiadament contra l'empresa Caixa d'Estalvis Comarcal de Manlleu.

Declaro procedent l'acomiadament produït i valido la seva extinció, que es va produir en data 11- 2-02, sense dret a indemnització ni a salaris de tramitació.

Absolc l'empresa demandada".

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

  1. - El treballador Pablo va iniciar la seva relació laboral per a l'empresa Osona de Serveis, S.A., en data 18-1-1983, societat que va ser dissolta l'any 1990; el Sr. Pablo es va incorporar a la Caixa d'Estalvis Comarcal de Manlleu en data 25-10-89, amb exprés reconeixement d'antiguitat a efectes indemnitzatoris del període treballat a Osona de Serveis, S.A. L'actor exerceix la categoria d'oficial de 2a i té un salari anual amb inclusió de prorrata d'extres de 27.281,19 euros. El centre de treball estava situat a la població de Manlleu, a l'oficina central al Departament de Serveis Generals, a la plaça Fra Bernardí, núm. 24. L'actor no exerceix ni ha exercit càrrec de representació legal o sindical dels treballadors.

    (Fet no controvertit).

  2. - El dia 5-2-02 Caixa de Manlleu notificà al Sr. Pablo un escrit d'incoació d'expedient disciplinari on se li donaven tres dies hàbils a l'emparament de l'art. 82.1 de l'Estatut dels empleats de les caixes d'estalvis per presentar al×legacions en relació amb la imputació d'intent d'estafa amb falsificació de documents per part del Sr. Pablo ; en l'escrit esmentat s'hi feia una descripció dels fets.

    (del foli 7 i 294 de les actuacions).

  3. - El dia 7-2-02 el Sr. Pablo presentà escrit d'al×legacions, adjuntant-hi les declaracions que havia realitzat davant dels Mossos d'Esquadra i davant del Jutjat de Guàrdia; també manifestava que a tot hora va intentar protegir la integritat física de la seva família i vetllar pels interessos de l'entitat. En l'esmentada data va manifestar que tenia intenció d'acollir-se al règim de testimonis protegits. Per mitjà d'Interlocutòria de data 21-5-02 del Jutjat d'Instrucció núm. 1 de Vic, en el procediment de diligències prèvies 889/01, es denegà la sol×licitud del Sr. Pablo .

    (del foli 8 al 14 i 335 i 336 de les actuacions).

  4. - El dia 11-2-02 Caixa de Manlleu notificà al treballador un escrit amb el següent text:

    "Un cop analitzades i valorades es al×legacions presentades per Vostè en la seva carta de data 7 de febrer de 2002, rebuda el dia 8 de febrer, que responia al requeriment i plec de càrrecs que li va ser lliurat el dia 5 de febrer de 2002, li hem de manifestar el següent:

    1r. En la seva carta d'al×legacions s'acompanyen les declaracions fetes per vostè davant de la Policia-Mossos d'Esquadra i del Jutjat de Guàrdia i, en l'esmentat escrit, no desmenteix cap d'aquestes declaracions.

    2n. Vostè admet en aquestes declaracions de forma clara el següent:

    a.- Que el mes de juliol de 2001, va sostreure sis o nou pagarés del Departament de Serveis Generals a la seu central de Caixa de Manlleu, departament en el qual vostè treballava habitualment.

    b.- que va omplir el pagaré núm. NUM000 amb una màquina d'escriure de Caixa de Manlleu, hi va posar el segell de l'entitat i, almenys, va simular una de les signatures.

    c.- En un document suposadament en blanc, hi va posar el segell de Caixa de Manlleu.

    d.- I finalment, també reconeix que tota aquesta documentació la va lliurar a terceres persones que li varen oferir un 40% de l'import de les "gestions".

    e.- Curiosament, una vegada intentat el cobrament dels Pagarés, el Sr. Carlos Ramón li va telefonar per "informar-lo" del resultat de les "gestions".

    3r.- Davant d'aquestes manifestacions en què reconeix els anterior fets, no desmentides en el seu escrit d'al×legacions, és evident que no és necessària cap altra concreció per imputar-li una falta molt greu.

    Després de reconèixer els anteriors fets en es declaracions aportades, sorprèn la manifestació que vostè efectua en el seu escrit que ha vetllat pels interessos de la pròpia entitat per a la qual treballa quan la seva actuació s'ha d'entendre greument perjudicial per l'entitat.

    Les al×legacions referents a les presumptes pressions i coaccions suposadament sofertes per vostè, en absolut poden suposar un atenuant de la seva actuació doncs, en el cas d'ésser certes, vostè tenia moltes altres solucions abans de procedir en la forma indicada.

    Entenem que en les seves al×legacions no hi ha arguments que desvirtuïn els fets coneguts per aquesta Caixa el dia 5 de febrer de 2002, a partir de les diligències obertes als Jutjats de Vic. És per tot això, que li comuniquem l'acomiadament amb efectes d'avui mateix.

    L'acomiadament es basa en la transgressió de la bona fe contractual i abús de confiança cap a l'Entitat, a l'empara del que preveu l'Apartat 2-d de l'article 54 de la Llei 8/1980 de l'Estatut dels Treballadors i en els apartats 4.4 i 4.9 de l'Article 79 de l'Estatut dels Empleats de les Caixes d'Estalvis Manlleu, 11 de febrer de 2002"

    (del foli 15, 16, 300 i 301 de les actuacions).

  5. - El Sr. Pablo prestava els seus serveis a l'oficina central de la Caixa de Manlleu, al Departament de serveis generals, sota les ordres del Sr. Alberto . En l'esmentat Departament, en un armari, s'hi guardaven pagarés en blanc dins d'una carpeta. El Sr. Pablo va agafar entre 6 i 9 pagarés i se'ls va emportar a casa seva. Mitjançant la utilització d'una màquina d'escriure de Caixa Manlleu que el Sr. Pablo tenia a la seva casa, va emplenar els pagarés núm. NUM001 per un import de 445.000.000 (quatre-cents quaranta-cinc milions de pessetes) i venciment 18-7-01. En aquests pagarés va posar-hi, a més, els segells de l'entitat bancària, i els va signar. Així mateix, el Sr. Pablo va posar-hi el segell de l'entitat bancària, i els va signar. Així mateix, el Sr. Pablo va posar-hi el segell de l'entitat bancària en un escrit amb capçalera de Caixa de Manlleu que confirmava la validesa dels dos pagarés. En l'esmentat escrit va imitar-hi les signatures del director general de l'entitat i del sotsdirector. L'esmentat escrit i els pagarés van ser lliurats pel Sr. Pablo a Carlos Ramón i altres persones indeterminades, possiblement alemanyes, a la població de la Garriga. El Sr. Carlos Ramón i les altres persones li van prometre un 40% dels beneficis del cobrament del referits pagarés. Els pagarés van ser presentats per al seu cobrament a l'entitat bancària Suïssa Ersperniskasse Schaffhausn, la qual en sol×licità confirmació via fax en data 16-7-01 a Caixa Manlleu, la qual, després de realitzar les comprovacions corresponents no va donar-hi la conformitat perquè va determinar que els pagarés havien estat falsificats.

    (D'una anàlisi conjunta de la prova practicada i en concret de l'interrogatori de les parts, dels testimonis, de les declaracions del treballador davant dels Mossos d'Esquadra i davant del Jutjat de Vic, així com de la còpia dels pagarés segons folis 308 a 311 de les actuacions, foli 334).

  6. - El dia 17-7-01 el Sr. Jesús María , en nom de l'entitat bancària Caixa de Manlleu, presentà

    denuncia davant dels Mossos d'Esquadra pel robatori i falsificació de pagarés per un import total de 920.000.000 ptes i dels quals l'entitat bancària Suïssa de nom Ersparniskasse Schaffhaussen en sol×licità

    confirmació en data 16-7-01 per al seu pagament. El dia 17-7-01, Caixa de Manlleu comunicà a l'entitat suïssa el no pagament dels pagarés perquè eren falsificats.

    (De la testifical del Sr. Jesús María i del foli 108 a 110 de les actuacions).

  7. - El dia 4-2-02 els Mossos d'esquadra van detenir Sr. Pablo per la seva suposada participació en falsificació de documents i estafa. En l'esmentada data, Caixa de Manlleu va tenir coneixement de la seva detenció i dels motius de tal detenció.

    (foli 117 a 123 de les actuacions).

  8. - El dia 1-3-02, el Sr. Pablo presentà davant del Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya a la població de vic, la papereta de conciliació que va ser registrada i va donar lloc a l'expedient 120/2002. El dia 15-3-02 es va celebrar l'acte de conciliació amb el resultat de "sense avinença".

    (foli 17...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • STSJ Cataluña , 28 de Julio de 2003
    • España
    • 28 Julio 2003
    ...en el present supòsit s'ha de seguir el criteri d'aquesta Sala en anteriors pronunciaments de controvèrsies idèntiques (STSJ de Catalunya de 1 de juliol de 2003, rotlle 4548/2002) que ha interpretat que la signatura del pacte acceptant voluntàriament les condicions de prejubilació i millore......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR