STSJ Cataluña 4/2004, 22 de Enero de 2004

PonenteNúria Bassols i Muntada
ECLIES:TSJCAT:2004:637
Número de Recurso116/2003
ProcedimientoCIVIL
Número de Resolución4/2004
Fecha de Resolución22 de Enero de 2004
EmisorSala de lo Civil y Penal

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

DE CATALUNYA

Sala Civil i Penal

R. de Cassació núm. 116/2003

SENTÈNCIA NÚM. 4

President:

Excm. Sr. Guillem Vidal Andreu

Magistrats:

Il·lma. Sra. Núria Bassols i Muntada

Il·lm. Sr. Antoni Bruguera i Manté

Barcelona, 22 de gener de 2004

La Sala Civil del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats que

s'esmenten més amunt, ha vist el recurs de cassació interposat per la representació del Sr. Andrés , representat davant aquest Tribunal pelprocurador Sr. Carlos Badia Martínez i

dirigit per l'advocat Sr. Miguel Valencia Posada, contra la Sentència dictada per la Secció 19a de

l'Audiència Provincial de Barcelona el 29 de maig de 2003 en entendre del recurs d'apel·lació

interposat contra la Sentència dictada pel Jutjat de primera instància núm. 7 de Granollers el 19 de

desembre de 2003 en el procediment de judici ordinari núm. 186/01. El Sr. Benjamín , Sr.

Luis Miguel , Sr. Serafin i l'entitat Ca l'Arques, S.L., aquí part recorreguda,

han estat representats en aquest Tribunal pel procurador Sr. Antonio Mª de Anzizu Furest i dirigits

per l'advocat Sr. Agustí Fernández Planàs.

ANTECEDENTS DE FET

Primer

El procurador Sr. Carlos Alberola Martínez, en nom i representació Sr. Andrés , va formular demanda de judici ordinari núm. 186/01 davant el Jutjat de 1a Instància núm. 7 de Granollers. Seguida la tramitació legal, el jutjat va dictar sentència amb data 19 de desembre de 2001, la part dispositiva de la qual diu el següent:

"Que desestimando íntegramente la demanda interpuesta por la representación legal de D. Andrés , contra la entidad "CA L'ARQUES, S.L.", D. Benjamín , D. Serafin Y D. Luis Miguel ; debo absolver y absuelvo a éstos de las pretensiones deducidas contra él en el presente procedimiento, haciendo expresa condena en costas a la parte actora".

Segon

Contra aquesta Sentència, la part actora va interposar recurs d'apel·lació, el qual es va admetre i es va substanciar a la Secció 19a de l'Audiència Provincial de Barcelona la qual va dictar Sentència amb data 29 de maig de 2003, amb la següent part dispositiva:

"Desestimamos el recurso de apelación interpuesto por la representación de Andrés y confirmamos la sentencia dictada por el juzgado de 1ª Instancia nº 7 de Granollers de fecha 19 de diciembre de 2001, con expresa imposición de costas de esta segunda instancia a la parte apelante".

Tercer

Contra la Sentència anterior, Sr. Andrés va interposar aquest recurs de cassació. Per interlocutòria de 10 de novembre de 2003, aquest Tribunal es va declarar competent i el va admetre a tràmit, i de conformitat amb l'art. 485 de la LEC se'n donà trasllat a la part recorreguda perquè en un termini de vint dies formalitzés escrit d'oposició. Un cop dut a terme, es va assenyalar per a la votació i decisió el dia 8 de gener de 2004, en què es varen celebrar.

Ha estat ponent l'Il·lma. Sra. Núria Bassols i Muntada.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

Per tal d'una correcta comprensió i també per poder abordar de forma precisa l'estudi del present recurs de cassació es d'interès establir els següents antecedents d' índole fàctica:

A) La demanda que ha originat aquest debat fou presentada pel senyor Andrés i dirigida contra: l'entitat Ca l'Arqués Societat Limitada, i els senyors Benjamín , Serafin i Luis Miguel .

B) En l'avantdita demanda es feien palesos els següents fets:

  1. El demandant senyor Andrés era propietari d'una finca coneguda com a CASA000 en la qual s'hi havia construït tres petites cases d'una superfície d'uns tres cents cinquanta-vuit metres, sobre el terreny d'una superfície (registral) de set mil catorze metres (aproximadament). Aquesta finca era la registral número NUM000 corresponent al municipi de Martorelles.

  2. El 29 de desembre de 1994 el Sr. Andrés va atorgar dos escriptures públiques davant el notari de Granollers senyor Rafael . En la primera d'elles el Sr. Andrés va vendre a la societat Ca l'Arqués la descrita finca registral número NUM000 pel preu de 15.400.000 pessetes. Pel pagament del susdit preu es va fixar un termini de divuit mesos. En la segona escriptura varen comparèixer per una banda el senyor Andrés i per l'altre el senyor Benjamín en nom propi i també en nom i representació de la societat mercantil Ca l'Arqués Societat Limitada, i també els demés demandats senyors Serafin i Luis Miguel .

    En l'esmentada escriptura els demandats es comprometien a :

    "Ejecutar las obras de urbanización CASA000 , del municipio de Martorellas, de conformidad a las determinaciones del proyecto de urbanización aprobado por el Ayuntamiento de Martorellas, tal como consta en el día de hoy.

    A terminar la ejecución de dichas obras enel plazo máximo de los dieciocho meses siguientes a la formalización del acta de replanteo con el Ayuntamiento de la citada localidad.

    A entregar, una vez finalizadas las obras referidas, a Don Andrés o persona que aquel designe, once solares de los resultantes en el proceso compensatorio, siendo tales solares los que constan en el plano que los comparecientes me entregan por duplicado, firmándolos en mi presencia, y quedando uno de ellos incorporado a la presente, pactando expresamenteque con la entrega de dichos solares quedará totalmente pagado y satisfecho el precio de 15.400.000 pesetas, pactado en escritura de compraventa por mi autorizada en el día de hoy, en cuya virtud el Sr. Andrés ha vendido una finca a la sociedadCa l' Arqués S.L."

  3. També es deixava constància en la demanda que de la finca registral matriu que s'ha descrit més amunt i per virtut del procés urbanístic, en varen resultar tres noves finques registrals: la NUM001 , la NUM002 , la NUM003i la NUM004 . La NUM002 i la NUM004 pertanyen a l'Ajuntament de Martorelles per raons urbanístiques (cessions obligatòries derivades de la Llei del sòl) i les altres dues a la societat demandada per raó de la compra al demandant.

  4. Amb el antecedents exposats afirmava el demandant que el juny de 1996 se li havien d'haver lliurat per part dels demandats els onze solars suara esmentats després del procés d'urbanització de CASA000 , però això no succeí, i el 17 de març de 1999, davant del Notari de Granollers senyor Luis Pichó Romaní el demandant senyor Andrés va atorgar en favor de la societat Ca l'Arqués carta de pagament de la quantitat de 15.400.000 pessetes que era el preu ajornat en el seu dia, quantitat que el senyor Andrés declara que li ha pagat l'entitat demandada. El mateix dia 17 de març de 1999, el senyor Andrés atorga davant el mateix notari contracte anomenat "atípic" per mor del qual acorda amb la societat Ca l'Arqués S.L. degudament representadapel senyor Benjamín , que es deixen sense efecte les obligacions derivades de la segona escriptura atorgada el 29 de desembre de 1994, i en concret la de lliurar en favor del demandant els onze solars a què s'ha fet referència.

    C) Amb les anteriors premisses en la demanda s'exercien tres accions, a saber: a) la primera una acció de nul·litat per vicis en el consentiment, en relació a l'escriptura atorgada el 17 de març de 1999 amb el número de protocol 459 (més amunt descrita) i consegüentment, se sol·licitava que es declarés la vigència de les obligacions derivades de l'escriptura de 29 de desembre de 1994. En concret s'al·legava que l'estat mental del senyor Andrés en el moment d'atorgar l escriptura esmentada li afectava la seva capacitat fins al punt d'anul·lar el consentiment atorgat; b) una acció de rescissió per lesió ultra dimidium prevista en l'article 321 de la Compilació de dret Civil de Catalunya. En relació a aquesta acció s'adduïa que el preu dels onze solars que degudament urbanitzats s'havien de cedir al senyor Andrés amb data març de 1999 tenien un valor de 53.770.459 pessetes, i en canvi només se li havien lliurat 15.400.000 pessetes, per la qual cosa es considerava provada la lesió en més dela meitat del preu just. En el petitum de la demanda a conseqüència de l'engany a mitges se sol·licitava una indemnització de 50.608.615 pessetes, diferència entre la quantitat rebuda (15.400.000) i el valor dels onze solars en la data en que fouconfeccionat el dictamen aportat amb la demanda (febrer del 2001) en què es deia que aquest valdrien 66.008.615 pessetes. S'explicava en la demanda que al no ésser possible el lliurament dels onze solars donat que la urbanització encara no estavafinalitzada el que corresponia era la indemnització calculada segons s'ha dit; c) Les dues accions anteriors eren exercides de forma alternativa i de forma subsidiària, en la demanda s'exercia una tercera acció per enriquiment injust, després d'explicar que els demandats havien assolit la propietat d'un immoble valorat en més de 53.000.000 pessetes a canvi de lliurar només 15.400.000 pessetes, s'havien enriquit en 50.608.000 pessetes, quantitat en què s'hauria empobrit el demandant i que es reclamava en virtut d'aquesta darrera acció.

    D) La sentència dictada en primera instància va entendre: a) en relació a la primera acció esgrimida en la demanda, a saber l'acció de nul·litat per vicis en el consentiment, que no hi havia proves queel Sr. Andrés estigués afectat al març de 1999 d'una malaltia mental que li impedís de governar els seus béns, i per tant es va rebutjar la susdita acció; b) pel que fa a l'acció de rescissió per ultra dimidium, la sentència de primera instància considerà que el primer conveni entre els litigants tenia una naturalesa de contracte atípic molt semblant a una permuta i que al març de 1999, es va deixar sense efecte només el segon conveni de l'any 1994, per la qual cosa va quedar vigent unacompravenda per un preu de quinze milions quatre-centes mil pessetes, i donat que el preu al desembre de 1994 de la finca venuda no era superior al doble de la quantitat lliurada no donà lloc a l'acció; c) finalment pel que fa a l'acció d'enriquiment injust al considerar no provats els requisits fixats per la jurisprudència per tal de donar lloc a...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR