STSJ Cataluña 38/2003, 28 de Octubre de 2003

PonenteLluís Puig i Ferriol
ECLIES:TSJCAT:2003:10688
Número de Recurso75/2003
ProcedimientoCIVIL
Número de Resolución38/2003
Fecha de Resolución28 de Octubre de 2003
EmisorSala de lo Civil y Penal

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

DE CATALUNYA

Sala Civil i Penal

R. de Cassació núm. 75/2003

SENTÈNCIA NÚM. 38

President:

Il·lm. Sr. Antoni Bruguera i Manté

Magistrats:

Il·lma. Sra. Núria Bassols i Muntada

Il·lm. Sr. Lluís Puig i Ferriol

Barcelona, 28 d'octubre de 2003

La Sala Civil del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats que

s'esmenten més amunt, ha vist el recurs de cassació interposat per la Sra. Amparo , sense que s'hagi personat davant aquest Tribunal, contra la Sentència dictada per la Secció

12a de l'Audiència Provincial de Barcelona el 19 de febrer de 2003 en entendre del recurs d'apel·

lació interposat contra la Sentència dictada pel Jutjat de primera instància núm. 1 de Santa Coloma

de Gramenet el 31 de gener de 2002 en el procediment de judici de modificació de mesures de

separació núm. 219/99. El Sr. Juan Manuel , aquí part recorreguda, tampoc no s'ha

personat davant aquest Tribunal.

ANTECEDENTS DE FET

Primer

El procurador Sr. Xavier Arcusa Gavalda, en nom i representació Don. Juan Manuel , va formular demanda de judici de modificació de mesures de separació núm. 219/99 davant el Jutjat de 1a Instància núm. 1 de Santa Coloma de Gramenet. Seguida la tramitació legal, el jutjat va dictar sentència amb data 31 de gener de 2002, la part dispositiva de la qual diu el següent:

"Que estimando íntegramente la demanda formulada por el Procurador de los Tribunales D. Xavier Arcusa Gavalda, en nombre y representación de D. Juan Manuel , contra Dña. Amparo , y desestimando íntegramente la demanda reconvencional formulada por el Procurador de los Tribunales D. Fermín Lecumberri Torrea, en nombre y representación de Dña. Amparo , contra D. Juan Manuel , debo ACORDAR y ACUERDO que, a partir de la fecha de la presente resolución, quede sin efecto la obligación de D. Juan Manuel de satisfacer la pensión que en concepto de levantamiento de las cargas del matrimonio y de alimentos a favor de sus hijas Paula y Pilar se fijó en la Sentencia de Separación Matrimonial dictada en fecha 14 de Junio de 1995 en la causa civil nº 28/94 seguida ante este mismo órgano jurisdiccional, manteniendo el resto de las medidas acordadas en la precitada Sentencia de Separación Matrimonial, y ello, sin hacer expresa imposición de las costas procesales causadas".

Segon

Contra aquesta Sentència, la part demandada i actora reconvencional va interposar recurs d'apel·lació, el qual es va admetre i es va substanciar a la Secció 12a de l'Audiència Provincial de Barcelona la qual va dictar Sentència amb data 19 de febrer de 2003, amb la següent part dispositiva:

"Que, desestimando el recurso de apelación interpuesto por Dña. Amparo contra la sentencia de fecha treinta y uno de enero de dos mil dos, dictada por el Juzgado de Primera Instancia número uno de Santa Coloma de Gramanet en el asunto mencionado en el encabezamiento, debemos confirmar y confirmamos dicha sentencia, sin hacer especial pronunciamiento respecto de las costas del recurso".

Tercer

Contra la Sentència anterior, Doña. Amparo va interposar aquest recurs de cassació. Per interlocutòria de 3 de juliol de 2003, aquest Tribunal es va declarar competent i els va admetre a tràmit, i de conformitat amb l'art. 485 de la LEC se'n donà trasllat a la part recorreguda perquè en un termini de vint dies formalitzés escrit d'oposició. Un cop dut a terme, es va assenyalar per a la votació i decisió el dia 2 d'octubre de 2003, a les 10.30 hores del matí, en què es varen celebrar.

Ha estat ponent la Il·lma. Sra. Núria Bassols i Muntada atesa la desidència del ponent Il·lm. Sr. Lluís Puig i Ferriol (art. 206 de la Llei Orgànica del Poder Judicial).

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

Considera la Sala que són antecedents de caràcter fàctic de necessària exposició per tal d'una correcta comprensió del tema debatut, els següents:

Amb data 14 de juny de 1995 va ésser dictada sentència de separació del matrimoni format pel senyor Juan Manuel i la senyora Amparo , i pel que ara interessa, en la susdita Sentència de separació es fixaren les següents mesures inherents a la mateixa; "en concepto de levantamiento de las cargas del matrimonio y alimentos de las hijas, por meses anticipados y dentro de los cinco primero días de cada mes, la cantidad de 20.000 pesetas mensuales, que será actualizada anualmente según el porcentaje de incremento de IPC fijado por el INE; así como conceder a Doña Amparo , como pensión compensatoria, la cantidad de 30.000 pesetas mensuales, abonadas por meses adelantados, dentro de los cinco primeros días de cada mes ... las pensiones serán actualizables según el porcentaje del IPC, fijado por el INE".

El 26 de juliol de 1999 el senyor Juan Manuel va presentar davant el Deganat dels Jutjats de Primera Instància i Instrucció de Santa Coloma de Gramenet demanda incidental de modificació de mesures provisionals, en la qual es pretenia l'extinció de la pensió d'aliments en quantia de 20.000 pessetes fixada en la sentència de separació, després d'explicar que les dues filles del matrimoni separat, Paula i Pilar , a favor de les quals hom l'havia fixat ja no mereixien ésser creditores de la mateixa.

Des de l'anterior perspectiva hom explicava que la filla major Paula , havia contret matrimoni el 23 de maig de 1998, havent assolit independència familiar i econòmica, i pel que feia a la menor Pilar tenia 24 anys d'edat i no estava afectada per cap tipus d'impediment físic o psíquic que suposes un obstacle per trobar una feina remunerada suficient per atendre les seves necessitats pecuniàries.

A la demanda avantdita s'hi oposà la senyora Amparo , la qual va esgrimir a la vegada reconvenció on pretenia que la quantitat de vint mil pessetes mensuals en concepte d'aliments a les filles, en el cas d'ésser extingida vingués a incrementar la pensió compensatòria a favor de l'esposa.

En la reconvenció es feia expressa referència al fet que el matrimoni havia durat trenta quatre anys, i que en el moment de la separació l'esposa tenia ja 62 anys, i el marit 63; també es feia al·lusió a què l'esposa mentre va durar el matrimoni s'havia ocupat sempre de les tasques de la llar i cura de les filles sense haver desenvolupat cap mena de treball remunerat. Es ressaltava que quan es va decretar la separació el marit s'havia acollit a un "pla de viabilitat" de l'empresa Mercedes Benz España S.A., per mor del qual havia percebut una important indemnització, i que havia passat a cobrar una pensió mensual d'atur de l'INEM, per enllaçar posteriorment a cobrar una pensió de jubilació de quantia més elevada. Es feia èmfasi al fet que la pensió compensatòria a favor de l'esposa en quantia de només 30.000 pessetes havia estat condicionada per la remuneració que en aquell moment rebia el marit de l'atur, i per la pensió alimentària a favor de les filles, i que, en aquests moments la pensió de jubilació era més alta i la pensió de les filles probablement hauria d'extingir-se donada la petició del pare.

La sentència de Primera instància va estimar íntegrament la demanda i va rebutjar, en canvi la reconvenció i, consegüentment va declarar extingida l'obligació de pagar aliments a favor de les filles del matrimoni i, no va alterar a l'alça la pensió compensatòria a favor de l'esposa.

Contra la sentència de Primera instància la senyora Amparo va presentar recurs d'apel·lació que va ésser rebutjat íntegrament.

Finalment l'esmentada senyora va interposar recurs de cassació contra la sentència de l'Audiència en el qual denunciava la infracció de l'article 84 del Codi de família pel fet de no haver estat acollides les seves pretensions encaminades a incrementar la pensió compensatòria fixada en la sentència de separació.

SEGON

Com és sabut, el recurs de cassació, tant durant la vigència de la Llei d'enjudiciament civil de 1881 com amb la LEC de 2000, té una funció nomofilàctica, és a dir d'interpretació de les normes jurídiques aplicables al cas en debat, sense que en cap cas sigui legítim (salvant els supòsits de valoració arbitrària o contrària a la raó de la prova practicada que haurà d'ésser denunciada per la via del recurs per infracció processal)...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
9 sentencias
  • STSJ Cataluña 35/2006, 26 de Septiembre de 2006
    • España
    • 26 Septiembre 2006
    ...una incidencia negativa en la economía de ambas partes" --tesis que, si bien ha encontrado eco en la doctrina de esta Sala (S TSJ de Cataluña núm. 38/2003 de 28 oct .), no sirve para eximir al obligado al pago de la carga de la prueba--, lo que impediría siquiera considerar la existencia de......
  • SAP Lleida 138/2011, 4 de Mayo de 2011
    • España
    • 4 Mayo 2011
    ...implicar ningún cambio en cuanto al fundamento de la prestación compensatoria al mantener con él «profundas analogías» ( Ss TSJ de Catalunya 38/2003, de 28 de octubre; y 472003, de 11 de diciembre )- y frente a la naturaleza de la pensión de alimentos, que la compensatoria tiene «un designi......
  • SAP Tarragona, 7 de Junio de 2005
    • España
    • 7 Junio 2005
    ...que suposarian l'alteració de la naturalesa de la pensión y col.locaría en una posició permanent d'inseguretat jurídica" (SSTSJ de Cataluña de 28 octubre 2003, 11 diciembre 2003), por lo que debe abordarse para la graduación de la pensión compensatoria los parámetros siguientes en el moment......
  • SAP Tarragona, 5 de Octubre de 2006
    • España
    • 5 Octubre 2006
    ...que suposarian l'alteració de la naturalesa de la pensió y col.locaría en una posició permanent d'inseguretat jurídica" (SSTSJ Cataluña de 28 octubre 2003, 11 diciembre 2003 Sentado lo anterior, esta Sala acoge los razonamientos y argumentos en la ponderación y aplicación de los parametros ......
  • Solicita tu prueba para ver los resultados completos

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR