STSJ Cataluña 14/2003, 12 de Mayo de 2003

PonenteANTONIO BRUGUERA I MANTE
ECLIES:TSJCAT:2003:5716
Número de Recurso73/2002
ProcedimientoCIVIL
Número de Resolución14/2003
Fecha de Resolución12 de Mayo de 2003
EmisorSala de lo Civil y Penal

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

DE CATALUNYA

Sala Civil i Penal

R. Extraordinaris per infracció

processal i de cassació núm. 73/2002

SENTÈNCIA NÚM. 14

President:

Il·lm. Sr. Antoni Bruguera i Manté

Magistrats:

Il·lma. Sra. Núria Bassols i Muntada

Il·lm. Sr. Lluís Puig i Ferriol

Barcelona, 12 de maig de 2003

La Sala Civil del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya formada pels magistrats

que s'esmenten al marge, ha vist els recursos extraordinaris per infracció processal i de

cassació interposats per la representació del Sr. Plácido , representat davant aquest

Tribunal per la procuradora Sra. Gloria Ferrer Massanas i dirigit per l'advocat Sr. Jaume Riutord

Ramis, contra la Interlocutòria dictada per la Secció 1a de l'Audiència Provincial de Girona el 18

de maig de 2002 en entendre de sengles recursos d'apel·lació interposats pels germans Srs.

Silvio i Plácido contra la Interlocutòria del Jutjat de primera instància núm. 6 de

Figueres de 8 d'octubre de 2001 en la peça separada sobre nomenament de tutor a la mare

d'aquells Juana derivada de les actuacions de judici declaratiu de menor quantia

instat pel Sr. Silvio sobre declaració de incapacitació i mesures tutelars respecte de

l'esmentada Sra. Juana . Sr. Silvio , aquí part recorreguda, ha

estat representat en aquest Tribunal per la procuradora Sra. Alícia Barbany Cairó i dirigit per

l'advocat Sr. Sebastià Salellas. Amb la deguda intervenció del Ministeri Fiscal.

ANTECEDENTS DE FET

Primer

En la peça separada sobre nomenament de tutor del judici esmentat anteriorment, el Jutjat de 1a instància núm. 6 de Figueres va dictar una Interlocutòria el dia 8 d'octubre de 2001, en què va decidir: "PARTE DISPOSITIVA: Acuerdo dejar sin efecto la autorización del ingreso de Juana en la Residencia Las Acacias de Barcelona acordada por Auto de fecha 23 de junio de 2001. Acuerdo nombrar tutor personal de Juana a su hijo Silvio y administrador de sus bienes a su otro hijo Plácido a quienes se hará saber el nombramiento para que sin demora comparezcan en este Juzgado a fin de aceptar y jurar o prometer el cargo, dándoseles posesión del mismo y proveyéndoseles del correspondiente título. Verificado inscríbase la tutela en el Registro Civil librando el oportuno testimonio de la presente Resolución y de la aceptación y juramento del cargo, requiérase al administrador para que formalice el oportuno inventario de bienes y hágasele saber que deberá rendir cuentas anuales de su gestión. Practicado el inventario se acordará lo procedente en orden a la prestación de caución y a la fijación de retribución al tutor y al administrador de los bienes. A los efectos previstos en el párrafo anterior se señala el día 15 de octubre de 2001 a las 11'00, quedando Silvio y Plácido citados para su comparecencia con la notificación de la presente a través de sus respectivas representacions procesales. Ofíciese, acompañando testimonio de esta Resolución, a los Servicios Sociales del Ayuntamiento de Báscara para que controlen y fiscalicen el desempeño del cargo tutelar y adopten las medidas necesarias para garantizar que Plácido podrá visitar a su madre en condiciones adecuadas de intimidad, informando al Juzgado ante cualquier eventualidad que pudiera suponer un perjuicio para la incapaz y en todo caso al menos trimestralmente. Se fija como domicilio de Juana el que ya tenía en la CALLE000 número NUM000 de Báscara y se autoriza a Silvio para eliminar con cargo al patrimonio de la tutelada las barreras arquitectónicas existentes para la comunicación entre su domicilio y el de la tutelada. Se encarga a Silvio el traslado de Juana desde la Residencia Las Acacias de Barcelona hasta su domicilio en la CALLE000 número NUM000 de Báscara".

Segon

Disconformes amb la decisió precedent, tant Sr. Silvio com el seu germà Plácido van interposar sengles recursos d'apel·lació davant la Secció 1a de l'Audiència Provincial de Girona la qual, en data 18 de maig de 2002, va dictar una Interlocutòria amb la decisió següent: "PART DISPOSITIVA: Estimem el recurs d'apel·lació formulat per Silvio i desestimem el recurs interposat per Plácido contra la interlocutòria de data 8 d'octubre de 2001, dictada pel Jutjat de Primera Instància núm. 6 de Figueres en les actuacions de judici de menor quantia núm. 38/2000, del què dimana aquest rotlle, i el revoquem parcialmente i, en conseqüència, nomenem Silvio com a administrador dels béns de la incapaç Juana , sense pronunciament de les costes causades en aquesta alçada."

Tercer

No conforme Sr. Plácido amb la Interlocutòria anterior, va preparar i seguidament interposar contra ella aquests recursos extraordinaris per infracció processal i de cassació, els quals van ser admesos per aquesta Sala mitjançant una interlocutòria de data 9 de gener passat.

Quart

Per provisió de 5 de maig darrer, va assenyalar-se el dia 8 del mes en curs per a la celebració de la votació i decisió dels recursos; i en tal data varen tenir lloc.

És ponent el magistrat Il·lm. Sr. Antoni Bruguera i Manté.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

La interlocutòria d'aquesta Sala de 9 de gener passat, va acordar admetre a tràmit el present recurs de cassació malgrat ser-ne objecte la resolució de la Secció 1a de l'Audiència de Girona adoptada en forma d'interlocutòria, perquè malgrat haver-se adoptat amb aquesta forma havia de revestir la de Sentència la qual és susceptible del recurs de cassació per interès cassacional que ha estat interposat, com va assenyalar-se en la nostra interlocutòria esmentada en què també es va donar tràmit al recurs extraordinari per infracció processal en concorre-hi els requisits necessaris.

Caldrà ara, per consegüent, examinar en primer terme aquest darrer recurs (el d'infracció processal) com ordena la regla 6a de la disposició final 16a,1 de la Llei d'enjudiciament civil; per resoldre desprès el que escaigui respecte el de cassació d'acord amb allò que determinen les regles 6a o la 7a de la mateixa disposició.

SEGON

El recurs extraordinari per infracció processal ve encarrilat per la via de l'apartat 2n de l'art. 469,1 de la Llei d'enjudiciament civil ("infracció de les normes processals reguladores de la sentència") i el recurrent denuncia la infracció dels articles 218 i 348 de la Llei processal i de la jurisprudència que esmenta pel que fa a la valoració de la prova pericial emesa en les actuacions per la psicòloga Sra. Filomena i la violació dels articles 218, 319 i 326 de la mateixa llei quant la valoració de la prova documental que es troba a les actuacions.

Aquests motius han de ser desestimats: el referent a la prova pericial perquè la decisió de l'Audiència no té el seu fonament o "ratio decidendi" en aquesta prova la qual és esmentada a la Sentència com a un simple "obiter" a l'últim paràgraf del seu fonament legal "tercer"; i és inútil la seva impugnació per destruir la decisió de la Sentència; fins i tot la de primera instància que en aquest punt l'Audiència confirma, ho diu així expressament (a l'apartat 2.3) del seu fonament SEGUNDO) on, desprès d'al·ludir a tal prova pericial en el punt 2.2) del mateix fonament, assenyala "que no es necesaria la asistencia de ningún perito para decidir...". Així, doncs, resulta ineficaç atacar una prova que no constitueix la base decisòria de la Sentència. Per aquesta raó cal rebutjar aquest primer motiu del recurs extraordinari per infracció processal.

I pel que fa al motiu segon, referent a la denúncia d'error en la valoració de la prova documental, escau constatar que el nucli de la Sentència impugnada no rau en una valoració errònia de la prova documental, sinó en la interpretació i aplicació, encertada o no, que ha fet l'Audiència de l'art. 172,2 del Codi de família de Catalunya, la qual cosa podrà donar lloc, si és el cas, al recurs de cassació també interposat, però no a aquest segon motiu del d'infracció processal el qual, per tant, escau també desestimar.

Consegüentment, passem a examinar el recurs de cassació.

TERCER

Són fets no discutits amb què cal integrar el "factum", els següents: En escriptura pública atorgada per Sra. Juana davant el notari de Figueres Sr. Rogelio Pacios Yáñez el 25 de gener de 1999 a l'empara de l'art. 172,1 del Codi ja esmentat, la Sra. Juana , en previsió del cas de ser declarada incapaç, va nomenar tutor de la seva persona i béns al seu fill Sr. Plácido , major d'edat, casat, veí de Barcelona, amb domicili al carrer DIRECCION000 núm. NUM001 , DIRECCION001 - DIRECCION002 (així consta en l'escriptura indicada al foli 11 del volum III dels testimoniatge de les actuacions de 1a instància);previsió que la Sra. Juana va adoptar atès que quatre mesos abans, el 23 de setembre de 1998, el seu fill gran, Sr. Silvio , havia instat la seva declaració d'incapacitat davant el jutjat de 1a instància núm. 6 de Figueres. El 18 d'octubre de 1999 (10 mesos desprès que la Sra. Juana hagués atorgat l'escriptura d'autotutela esmentada) el jutjat va dictar Sentència en què va desestimar aquella demanda d'incapacitació amb el fonament que exposa l'últim paràgraf de tal Sentència en què es diu que "la conclusión de la prueba pericial practicada revela la existencia de un leve deterioro cerebral que no impide a doña Juana continuar desarrollando la misma vida que hasta ahora, apareciendo capaz de realizar los actos normales de una administración ordinaria de sus bienes. Es posible que con el paso de los años y habida cuenta de la avanzada edad de la demandada los signos de atrofia cerebral apreciados mediante la práctica del T.A.C. se extiendan e impidan a Dña. Juana regirse por sí misma. Sin embargo en la actualidad ello no es así debiendo denegarse la pretensión deducida en la demanda. Debe señalarse que el Ministerio Fiscal comparte el criterio del Juzgador considerando que la demandada es capaz de administrarse y gobernarse por sí misma" (foli 31 del volum I del...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 temas prácticos
  • Autotutela en Cataluña y Asistencia voluntaria
    • España
    • Práctico Derecho de Familia Instituciones tutelares
    • 17 November 2023
    ... ... Y efectivamente, como recordaba la Sentencia nº 14/2003 de TSJ Cataluña (Barcelona), Sala de lo Civil y Penal, 12 de Mayo de 2003 [j 1] «El respeto a la autonomía de la voluntad y ... Jurisprudencia citada ↑ STSJ ... ...

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR