STSJ Cataluña 39/2003, 3 de Noviembre de 2003

PonenteAntoni Bruguera Manté
ECLIES:TSJCAT:2003:10899
Número de Recurso72/2003
ProcedimientoCIVIL
Número de Resolución39/2003
Fecha de Resolución 3 de Noviembre de 2003
EmisorSala de lo Civil y Penal

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

DE CATALUNYA

Sala Civil i Penal

R. de Cassació núm. 72/2003

SENTÈNCIA NÚM. 39

President:

Il·lm. Sr. Antoni Bruguera i Manté

Magistrats:

Il·lm. Sr. Ponç Feliu i Llansa

Il·lm. Sr. Lluís Puig i Ferriol

Barcelona, 3 de novembre de 2003

La Sala Civil del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats que

s'esmenten més amunt, ha vist el recurs de cassació interposat per la representació del Sr. Luis Pablo , representat davant aquest Tribunal pel procurador Sr. Carlos Badia Martínez i dirigit

per l'advocat Sr. Adrián Pérez Mayor, contra la Sentència dictada per la Secció Segona de

l'Audiència Provincial de Girona el 24 de març de 2003 en entendre del recurs d'apel·lació interposat

contra la Sentència dictada pel Jutjat de primera instància núm. 2 de Girona el 21 de desembre de

2002 en el procediment de judici de modificació mesures de divorci núm. 403/2002 instat pel Sr.

Luis Pablo contra la Sra. Diana , aquí part recorreguda, la qual ha estat

representada en aquest Tribunal per la procuradora Sra. Gloria Ferrer Massanas i dirigida per

advocat.

ANTECEDENTS DE FET

Primer

El procurador Sr. Francesc de Bolos Pi, en nom i representació Don. Luis Pablo , va formular una demanda de judici de modificació de mesures de divorci núm. 403/2002 davant el Jutjat de 1a Instància núm. 2 de Girona. Seguida la tramitació legal, el jutjat va dictar sentència amb data 21 de desembre de 2002, la part dispositiva de la qual diu el següent:

"Que, estimando la demanda deducida por el Procurador Sr. De Bolos Pi, en nombre y representación de D. Luis Pablo , exonero a éste del pago de cualquier pensión alimenticia destinada a su hijo Tomás .

Se condena a Doña Diana al abono de las costas causadas".

Segon

Contra aquesta Sentència, la part demandada va interposar recurs d'apel·lació, el qual es va admetre i es va substanciar a la Secció Segona de l'Audiència Provincial de Girona la qual va dictar Sentència amb data 24 de març de 2003, amb la següent part dispositiva:

"Que ESTIMANDO en parte el recurso de apelación formulado por la Procuradora Doña ROSA Mª TRIOLA VILA en nombre y representación de Doña Diana , contra la Sentencia de 21 de diciembre de 2002, del Juzgado de 1ª Instancia nº 2 de Girona, dictada en los autos de Modificación de Medidas de Divocio nº 403/2002 de los que el presente rollo dimana, revocamos dicha resolución.

Y estimando en parte la demanda interpuesta por el Procurador Dn. Francés de Bolós Pí en nombre y representación de Dn. Luis Pablo , reducimos el importe de la pensión alimenticia de Tomás (hijo común de los litigantes), a la cantidad de 150,00 euros mensuales, revisables anualmente conforme a los cambios que experimente el IPC, y pagaderas por su padre Dn. Luis Pablo en la forma en su dia pactada y aprobada judicialmente en las medidas aquí modificadas en este extremo.

Todo ello sin hacer especial imposición de las costas en ambas instancias".

Tercer

Contra la Sentència anterior, el Sr. Luis Pablo va interposar aquest recurs de cassació. Per interlocutòria de 10 de juliol de 2003, aquest Tribunal es va declarar competent i el va admetre a tràmit, i de conformitat amb l'art. 485 de la LEC se'n donà trasllat a la part recorreguda perquè en un termini de vint dies formalitzés escrit d'oposició. Un cop dut a terme, es va assenyalar per a la votació i decisió el dia 30 d'octubre de 2003, a les 10.30 hores del matí, en què es varen celebrar.

Ha estat ponent l'Il·lm. Sr. Antoni Bruguera i Manté

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

Són fets incontrovertits i/o reconeguts per la sentència recorreguda i transcendents per a aquesta resolució, els següents:

En una sentència de divorci de 22 de febrer de 1995, en homologar-se el conveni regulador que els consorts havien concertat, es va fixar a favor de l'únic fill del matrimoni Tomás , nascut el 13 de maig de 1983, una pensió alimentosa a càrrec del pare que el 16 de juliol de 2002 (data en la qual l'esmentat pare va presentar la demanda originadora del present litigi) ascendia a la quantitat de 370 ¤ mensuals (61.562 pessetes).

En tal demanda el Sr. Luis Pablo sol·licitava que se l'exonerés del pagament d'aquesta pensió perquè el seu fill ja havia assolit la majoria d'edat,...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR