STSJ Cataluña 6352/2015, 26 de Octubre de 2015

JurisdicciónEspaña
Número de resolución6352/2015
Fecha26 Octubre 2015

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

NIG : 08019 - 44 - 4 - 2011 - 8048424

RM

Recurso de Suplicación: 4319/2015

ILMO. SR. MIGUEL ÁNGEL SÁNCHEZ BURRIEL

ILMO. SR. DANIEL BARTOMEUS PLANA

ILMO. SR. AMADOR GARCIA ROS

En Barcelona a 26 de octubre de 2015

La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los Ilmos. Sres. citados al margen,

EN NOMBRE DEL REY

ha dictado la siguiente

S E N T E N C I A núm. 6352/2015

En el recurso de suplicación interpuesto por ASEPEYO (MATEPSS Núm. 151) y BANC DE SABADELL, S.A. frente a la Sentencia del Juzgado Social 21 Barcelona de fecha 12 de septiembre de 2014 dictada en el procedimiento Demandas nº 988/2011 y siendo recurridos INSTITUT NACIONAL DE LA SEGURETAT SOCIAL (INSS), TRESORERIA GENERAL DE LA SEGURETAT SOCIAL, Estrella y Lorenza . Ha actuado como Ponente el Ilmo. Sr. MIGUEL ÁNGEL SÁNCHEZ BURRIEL.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Seguridad Social en general, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 12 de septiembre de 2014 que contenía el siguiente Fallo:

En les demandes acumulades interposades per Estrella i Lorenza, contra Institut Nacional de la Seguretat Social, Tresoreria General de la Seguretat Social, Mútua Asepeyo, i Caja de Ahorros del Mediterráneo, actualment Banc de Sabadell, S.A., refuso l'excepció de manca de legitimació passiva oposada per l'empresa codemandada, per tant :

1- Declaro que les prestacions de viduïtat i orfenesa derivades del traspàs del causant Valentín, ho son per la contingència d'accident de treball. 2- Declaro el dret de la demandant Estrella a percebre una prestació de viduïtat del 52% de la base reguladora mensual de 3.230,10#, i a la codemandant Lorenza, el dret a una pensió d'orfenesa del 20% de la mateixa base reguladora, amb efectes econòmics, en ambdós casos, des del 9/4/2011.

3- Condemno als demandats a atenir-se a les anterior declaracions, a la codemandada Mutua Asepeyo, a constituir en el Servei Comú de la Seguretat Social, el capital cost de renda per tal de cobrir les esmentades prestacions, i als codemandats Institut Nacional de la Seguretat Social i Tresoreria General de la Seguretat Social, en l'àmbit de les respectives responsabilitats, a reconèixer i abonar les esmentades prestacions amb càrrec l'anterior consignació determinada, compensant les quantitats ja abonades fins ara

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

" Primer.- La demandant Estrella, el 23/4/1980 va contraure matrimoni amb el causant Valentín, que va traspassar el 8/4/2011. El matrimoni va tenir una filla, Lorenza .

Segon

La demandant va sol·licitar de l'Entitat Gestora les prestacions de viduïtat el 20/4/2011, i per resolució datada el mateix dia es va reconèixer a la demandat una prestació de viduïtat, en quantia del 52% de la base reguladora de 2.732,08# mensuals i amb efectes econòmics de 9/4/2011. Per la seva banda, la filla Lorenza va sol·licitar les prestacions d'orfenesa, que li foren reconegudes per resolució de 25/4/2011, en quantia del 20% de la base reguladora de 2.732,08#. Ambdues prestacions foren reconegudes en el regim general i per contingència comuna.

Tercer

Disconformes les demandants amb les anteriors resolucions, el 18/10/2011 varen interposar sengles reclamacions prèvies interessant que les respectives prestacions de viduïtat i orfenesa, ho fossin per la contingència d'accident de treball i amb la superior base reguladora corresponent a aquesta contingència, reclamacions que foren desestimades per resolucions de 20 i 24/10/2011 .

Quart

El causant va morir sobre les 19:00 hores del dia 8/4/2011 en ser atropellat pel tren després de precipitar-se a la via quant aqueix entrava a l'estació del metro de Joanic a Barcelona, i des de les primeres diligencies policials, que inclouen la declaració del moment de l'atestat de la conductora del comboi, que va observar com el causant agafava embranzida per saltar a la via just al moment d'entrar el tren a l'estació de manera que no va poder frenar a temps, s'atribueix com a causa de l'accident el suïcidi del causant .

Cinquè

El causant era des de 1/12/1998, empleat de l'entitat bancària CAM, actualment absorbida per Banco de Sabadell, S.A. en virtut d'escriptura atorgada el 3/12/2012, i prestava serveis en el Grup I nivell IV a la oficina 5536-Diagonal, de Barcelona.

Sisè

El 29/3/2011 el demandant era felicitat pel Director de Gestió de recursos humans per haver assolit els objectius de 2010 i en reconeixement a la seva participació en els objectius de l'Entitat .

Setè

La salut del causant, al temps dels fets que es valoren, estava afectada únicament per un procés de psoriasi i per hiperplàsia de la pròstata, i sense que consti cap antecedent ni diagnòstic de patologia psíquica de cap mena .

Vuitè

Un client de l'Entitat, Leon, que estava negociant amb el causant la contractació amb l'Entitat bancària d'un dipòsit estructurat, va demanar al causant un informe de solvència d'una tercera persona Rocío

, i el demandant li va facilitar. Quant l'afectada per l'informe en va tenir coneixement, a mitjans de març de 2011 va efectuar una reclamació a l'Entitat. El causant va reconèixer d'antuvi la seva actuació, es varen creuar correus electrònics amb la Direcció explicant el succeït i reconeixent l'error, tanmateix es va iniciar expedient disciplinari, i el 4 d'abril de 2011 el Director de zona va comunicar al causant el plec de càrrecs per "Transgresión de la buena fe contractual en el desempeño de la funciones que teine encomendadas, que se concreta en la violación del secreto profesional ..... Pudiendo constituirtales hechos faltas laborales muy

graves de obligada subsunción en los articulos 78.4.4 y 78.4.12 del Conveni Colectivo de Cajas de Ahorro ...", tot indicant-li que se'l llegís amb tranquil·litat i que havia de contestar explicant el que havia passat.

Novè

El dia 5 el causant es va presentar al despatx del Director de zona i allí mateix va redactar document manuscrit en contestació al plec de càrrecs, en el que expressa: "En primer lugar quiero exprsar qe lamento profundament lo ocurrido, en mis 39 años de trayectoria profesional nunca me havia visto en una situación parecida, sino todo lo contrario, creo que siempre ha contado con laconfianza de mis superiores y ellos saben que seria totalmente incapaç de traicionarla a conciencia, mi trayectoria me avala y mi buenafe y espiritu de colaboración creo, humildemente, que han quedado de manifiesto con mi reconocimiento de los hechos desde un primer momento..... Repito, soy consciente del error cometido y estoy sinceramente

arrepentido, actuede buena fe y me engañaron, mi unica motivación, como siempre ha sido y podran corroborar con los diferentes superiores con los que he tenido ocasión de colaborar, era beneficiar el negocio de nuestra empresa y lamento profundament que mi error le pueda causarcualquier perjudicio.

Ruego tengan en cuenta estas alegaciones para que un error cometido de buena fe y con el intereslegitimo de incrementar nuestras cifras de negocio no supongan un grave perjuicio para mi carrera profesional, ..." Seguidament va lliurar al Director el document el qual el dia següent, el va traslladar al Director de relacions laborals qui havia de resoldre l'expedient.

Desè

El dia 8 al mati va dir a la feina que sortia que havia d'anar al metge, però en realitat va anar a consultar amb l'advocat Anselmo, amb qui prèviament havia parlat telefònicament i concertat l'entrevista que va ser cap al migdia. Durant la consulta el causant es trobava molt preocupat per les conseqüències professionals de l'expedient disciplinari, així com si en podia resultar l'acomiadament o la condemna per delicte de revelació de secrets. L'advocat el va informar que les faltes imputades en el plec de càrrecs tenien la qualificació de molt greus, i que en aquesta qualificació hi cabia l'acomiadament, i que s'havia precipitat en contestar al plec de càrrecs sense consultar. Quant al delicte li va dir que no era provable que en fos imputat, però en tot cas no era especialista en dret penal.

Onzè

El mateix dia 8 d'abril, després d'entrevistar-se amb l'advocat, es varen veure amb el company de feina Doroteo amb qui hi havia molt bona relació, i el va trobar molt malament, molt preocupat pel que podia passar, estava convençut que ho tenia tot perdut i "que podien anar per a ell". El causant, després de l'entrevista amb l'advocat, també va parlar amb el Director de l'oficina, que en veure com estava, va fer gestions per mirar d'accelerar al màxim la resposta de l'expedient disciplinari.

Dotzè

El causant era una persona molt responsable, es preocupava per tot, i anava mes enllà de les estrictes obligacions professionals. Tot i que el Director de l'oficina intentava treure ferro i li deia que no seria tant greu, el causant estava molt preocupat, especialment des de l'obertura de l'expedient disciplinari, i durant aquella darrera setmana estava especialment malament.

Tretzè

Des que va arribar a coneixement de l'oficina la denuncia de la clienta, es va considerar la qüestió com a greu i delicada, i així es va tractar i transmetre durant el procés .

Catorzè

L'expedient disciplinari es va finalitzar el dia 14/4/2010, un cop ja traspassat l'interessat, mitjançant resolució adoptada a Alacant per la Directora General, que atribuïa al causant faltes molt greus constitutives de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • STSJ Cantabria 118/2023, 27 de Febrero de 2023
    • España
    • Tribunal Superior de Justicia de Cantabria, sala social
    • 27 Febrero 2023
    ...de 2007 (RCUD 5452/2005); 4 de diciembre de 2012 (Rec. 3711/2011); 11 de abril de 2014 (Rec. 2848/2014); STSJ de Cataluña de 26 de octubre de 2015 (recurso 4319/2015); STSJ de Castilla La Mancha, de 2 de febrero de 2016 (recurso 1672/2014) y STSJ de Andalucía/Granada 65/2019, de 10 de - En ......
2 artículos doctrinales
  • El empresario como principal sujeto responsable en materia de seguridad y salud
    • España
    • Sujetos responsables de los incumplimientos en materia preventiva
    • 18 Diciembre 2016
    ...y riesgo profesional: ¿Hora de recanalizar el desbordamiento de un concepto? (Comentario a la Sentencia del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña de 26 de octubre de 2015, rec. 4319/2015”, Revista de Trabajo y Seguridad Social (Centro de Estudios Financieros), núm. 395, 2016, págs. 162 ......
  • El suicidio como accidente de trabajo: Análisis de una zona gris
    • España
    • Revista de Derecho de la Seguridad Social. Laborum Núm. 22-2020, Marzo 2020
    • 31 Marzo 2020
    ...octubre de 2008, rec. núm. 547/2005. 58 STSJ Castilla-La Mancha, de 2 de febrero de 2016, rec. núm. 1672/2014. 59 STSJ Cataluña, de 26 de octubre de 2015, rec. núm. 4319/2015. 132 Estudios Doctrinales conexión con el trabajo, según resulta del art. 115.4 b) LGSS, que deriva de un proceso de......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR