STSJ Cataluña 1318/2014, 20 de Febrero de 2014

PonenteLIDIA CASTELL VALLDOSERA
ECLIES:TSJCAT:2014:971
Número de Recurso6054/2013
ProcedimientoRECURSO DE SUPLICACIóN
Número de Resolución1318/2014
Fecha de Resolución20 de Febrero de 2014
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

RM

IL·LMA. SRA. ASCENSIÓ SOLÉ PUIG

IL·LM. SR. FRANCISCO BOSCH SALAS

IL·LMA. SRA. LIDIA CASTELL VALLDOSERA

Barcelona, 20 de febrer de 2014

La Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats esmentats més amunt,

EN NOM DEL REI

ha dictat la següent

SENTÈNCIA NÚM. 1318/2014

En el recurs de suplicació interposat per INSTITUT NACIONAL DE LA SEGURETAT SOCIAL (INSS) a la sentència del Jutjat Social 24 Barcelona de data 6 de setembre de 2013 dictada en el procediment núm. 1289/2012, en el qual s'ha recorregut contra la part Jose Ignacio, ha actuat com a ponent Il·lma. Sra. LIDIA CASTELL VALLDOSERA.

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER

Va arribar al Jutjat Social esmentat una demanda sobre seguretat social en general, la qual l'actor al.lega els fets i fonaments de dret que va considerar procedents i acabava demanant que es dictés una sentència d'acord amb el que es demanava. Admesa la demanda a tràmit i celebrat el judici, es va dictar la sentència en data 6 de setembre de 2013, que contenia la decisió següent:

Estimando la demanda interpuesta por D. Jose Ignacio frente al Instituto Nacional de la Seguridad Social, declaro el derecho del actor a percibir la prestación de viudedad, conforme a una base reguladora de 1.661,29 euros, un porcentaje del 52% y con efectos económicos de 1-10-12, condenando a la entidad demandada a su abono.

SEGON

En aquesta sentència es declaran com a provats els fets següents:

"PRIMERO. El actor, D. Jose Ignacio, con DNI nº NUM000, solicitó al Instituto Nacional de la Seguridad Social la pensión de viudedad por el fallecimiento de Dª Nuria, ocurrido el día 25-9-12, lo que le fue denegado por resolución de fecha 25-10-12, por el motivo de "no mantener convivencia ininterrumpida de al menos cinco años inmediatamente anteriores al fallecimiento de la causante de la prestación". SEGUNDO. Frente a la misma interpuso reclamación previa, que fue desestimada en fecha 21-11-12, por el motivo de que "no queda acreditada, mediante una certificación de empadronamiento, la convivencia con la persona causante durante, al menos, los 5 años anteriores al fallecimiento".

TERCERO

La base reguladora de la prestación es de 1.661,29 euros, con un porcentaje del 52%, y la fecha de efectos es de 1- 10-12.

CUARTO

En fecha NUM001 -04 el actor tuvo una hija con Dª Nuria (doc. 5 de la parte actora).

QUINTO

El actor estuvo empadronado en la c/ DIRECCION000 nº NUM002 de Barcelona desde el 1-11-01; en ese mismo domicilio estuvieron empadronadas Dª Nuria desde el 1-11-01 al 13-3-07 y desde el 15-10-09, y Elisenda desde el 13-4-04 al 13-3-07 y desde el 15-10-09; Nuria se empadronó en la c/ DIRECCION001 NUM003 - NUM004 de Ripollet en fecha 13-3-07. Elisenda estuvo matriculada en l'Escola El Martinet de Ripollet desde septiembre de 2007 a enero de 2009 (docs. 32 a 34 y 37 de la parte actora)."

TERCER

Contra aquesta sentència la part demandada, Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS), va interposar un recurs de suplicació, que va formalitzar dins del termini. Es va donar trasllat a la part contrària la qual el va impugnar, Jose Ignacio . Es van elevar les actuacions a aquest Tribunal i es va formar aquest rotlle.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

L'Entitat Gestora interposa recurs de suplicació contra la sentència dictada pel Jutjat d'instància, que estimà la demanda presentada per la part actora, en la qual sol.licitava se li concedís la pensió de viduïtat per la mort de la seva parella de fet. En el citat recurs es denuncia la infracció de normes jurídiques i de la jurisprudència.

La qüestió controvertida en el present litigi és si el demandant compleix el requisit d'acreditar una convivència ininterrompuda de 5 anys amb la causant abans del seu traspàs. La sentència d'instància va afirmar que el complia, atès que la citada acreditació es podia fer, no només amb el certificat d'empadronament, sinó també per qualsevol mitjà de prova i ho havia acreditar documentalment.

SEGON

En l'únic motiu del recurs, correctament emparat en l' article 193 de la Llei Reguladora de la Jurisdicció Social, el recurrent afirma que la sentència ha infringit l' art. 174.3 de la Llei General de la Seguretat Social, atès que aquest accepta, com a únic mitjà de prova per a demostrar la convivència en cas d'una parella de fet, l'aportació del certificat d'empadronament.

Censura jurídica clarament condemnada al fracàs. Tal com es diu en la sentència de la Sala de data (R. 6693/12 ), la reforma de la pensió de viduïtat efectuada per la Llei 40/2007, de 4 de desembre, de mesures en matèria de Seguretat Social, va venir a modificar la prestació citada i va establir el dret a la citada pensió de viduïtat per les parelles que conviuen "moreuxorio", amb una sèrie de requisits, entre els quals es troben els de que cal acreditar la constitució de la parella de fet i també han d'acreditar un cert període de convivència, concretament de cinc anys abans del traspàs.

Concretament, el paràgraf quart de l'apartat tercer disposa el següent:

"A efectos de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR