STSJ Cataluña 506/2014, 24 de Enero de 2014

PonenteJOSE QUETCUTI MIGUEL
ECLIES:TSJCAT:2014:1089
Número de Recurso4561/2013
ProcedimientoRECURSO DE SUPLICACIóN
Número de Resolución506/2014
Fecha de Resolución24 de Enero de 2014
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

NIG : 43155 - 44 - 4 - 2012 - 0002494

AF

ILMO. SR. JOSÉ QUETCUTI MIGUEL

ILMO. SR. FRANCISCO JAVIER SANZ MARCOS

ILMO. SR. ENRIQUE JIMÉNEZ ASENJO GÓMEZ

En Barcelona a 24 de enero de 2014

La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los Ilmos. Sres. citados al margen,

EN NOMBRE DEL REY

ha dictado la siguiente

S E N T E N C I A núm. 506/2014

En el recurso de suplicación interpuesto por Hernan frente a la Sentencia del Juzgado Social 1 Tortosa de fecha 31 de enero de 2013 dictada en el procedimiento nº 253/2012 y siendo recurridos Fogasa (Tarragona ), Axa Winterthur, S.A. y Serralleria del Sud de Catalunya,S.L.. Ha actuado como Ponente el Ilmo. Sr. JOSÉ QUETCUTI MIGUEL.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 22 de marzo de 2012 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Reclamación cantidad, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 31 de enero de 2013 que contenía el siguiente Fallo:

"Estimo en part la demanda presentada pel Don. Hernan contra Serralleria del Sud de Catalunya, SL i Axa Winterthur Salud, SA a les què condemno a abonar les següents quantitats:

- A l'empresa Serralleria del Sud de Catalunya, SL, la quantitat de trenta-dos mil set-cents euros amb quaranta-cinc cèntims d'euro (32.700,45 Eur), dels quals trenta-dos mil cent quaranta-nou euros (32.149 Eur) es corresponen a la millora voluntària d'incapacitat permanent total recollida a l'art. 59 del conveni col lectiu del sector de les industries siderometal lúrgiques de la província de Tarragona; i cinc-cents cinquanta-un euros amb quaranta-cinc cèntims d'euro (551,45) responen a la millora voluntària d'incapacitat temporal dels dies d'1 de novembre de 2010 fins el 11 de desembre de 2010 d'acord amb el que diposa l'art. del mateix conveni col lectiu. - Solidàriament a Axa Winterthur Salud, SA y a Serralleria del Sud de Catalunya, SL a la quantitat de trenta-tres mil nou- cents vuitanta-dos euros amb setanta-cinc cèntims d'euro (33.982,75 Eur) en concepte d'indemnització civil per danys derivada d'accident de treball, així com a l'asseguradora l'interés legal del diner des de la notificació d'aquesta sentència.

Absolc al Fondo de Garantia Salarial de les pretensions dirigides contra ell, sense perjudici de l'eventual responsabilitat legal que pogués correspondre-li."

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

Primer

Don. Hernan, les dades personals del qual consten a l'encapçalament de la demanda, prestà servies per l'empresa Serralleria del Sud de Catalunya, SL des del 23 de juny de 2003 fins el 8 de gener de 2011 amb la categoria professional d'oficial de 3ª i per una retribució mesual de 1668,14 EUR (no controvertit).

Segon

El 9 de de juny de 2009 patí un accident de treball al quedar-li atrapada la mà esquerra, a l'alçada del canell, a la màquina plegadora. A resultes de les lesions patides l'actor fou intervingut quirúrgicament per realitzar-li una reducció de les fractures dels òssos gran i ganxós afectats, alliberant-li els nervis els nervis mitjà i cubital, i practicant-li osteosíntisi (folis 139 i 127).

Tercer

L'actor estigué de baixa des de l'11 de juny de 2009 fins el 12 de desembre de 2010, en què se li donà l'alta amb proposta d'incapacitat (folis 121 a 123).

Quart

Per resolució del 21 de març de 2011, l'INSS reconegué a l'actor una prestació d'incapacitat permanent total per a la seva professió habitual amb una base regudora de 1.662,99 EUR. Les seqüèles que donaren peu al reconeixement de la referida prestació foren artrodesi total de canell esquerre amb placa de Synthes (des de base del radi esquerre fins base del tecer metacarpià englobant territori d'òsssos gran i ganxós) amb rigidesa total del canell, mà hipotròfica i hipoestesia amb dificultats per a realitzar tancament de puny i la pinça eficaç amb els primer, segon i tercer dits. Lesió permanent, invalidant. (foli 118 i 120).

Cinquè

Per resolució de l'INSS de 20 de febrer de 2012 es confirmà que l'actor encara era afectat per una incapacitat permanent total (foli 116).

Sisè

La màquina plegadora AXIMAQ 170 en la què ocorregué l'accident era utilitzada per donar forma a peces metàl liques, bàsicament xapes, a través d'un sistema de pressió entre dues peces, què actuen com a premsa. La màquina s'activa a través d'un sistema de cilindres metàl lics de doble efecte i d'un motor elèctric d'acondicionament. El moviment de la màquina s'efectua mitjançant pedals (pericial Sr. Romeo ).

Setè

El procés de fabricació no era automàtic, sinó practicament manual, de manera que s'accionaven tots els moviments de la plegadora a través d'un sistema de pedals situat a la part inferior de la màquina. Era el mateix operari que manipula la màquina el qui introdueix la peça que s'ha de plegar. Si la peça no podia ser manipulada per un sol operari, per ser de més de 80 cm de longitut, és feia necessàri necessari el concurs d'un altre operari (pericial Sr. Romeo ).

Vuitè

Per poder accionar la màquina requeria el desbloquejar-la, mitjançant una clau que només tenien dos operaris. Un d'ells era el Sr. Jose Pablo (testifical Don. Jose Pablo ).

Novè

L'evaluació de riscos laborals realitzada per una servei de prevenció aliè, MC Prevención, contempla entre els riscos de l'empresa els d'atrapament, entre els quals el de la pelgadora AXIMAQ 170. Les mesures correctores proposades al document d'avaluació respecte de la plegadora eren les següents: "no realizar otras operciones (fuera de las propias de cada ciclo) mientras esté utilizando este equipo de trabajo; situarse a distancia suficiente de la pieza para evitar golpes durante el movimiento de elevación de la chapa; durante el manejo de piezas, usar guantes de protección mecánicos y botas de seguridad para evitar los cortes en las manos con las rebabas de las chapas y la caída de piezas sobre el pie". A més s'especifica que "Durante el empleo de la plegadora AXIMQ 170 Tn Se prohiba el acceso al interior de la zona perimetral trasera donde salen restos de las planchas". (folis 68, 76, 88 i 89).

Desè

L'actor rebé com equips de protecció individual: sabates de seguretat, ulleres de protecció ocular, pantalles de cap i mà per soldar, guants de seguretat, sistema de protecció auditiu, ropa adequada pel treball a realitzar, casc per treball en obra, arnés (foli 96)

Onzè

El 16 de juny de 2008, el Sr. Hernan a rebré un curs de 2.00 hores de durada sobre formació específica dels operairs de tallers, que incloïa formació riscos i mesures preventives entre els quals els riscos i mesures relatives a l'atrapament per objectes (foli 97).

Dotzè

El matí de l'accident l'actor i Don. Jose Pablo havien estat treballant fent canalas d'una longitut de 3 metres (testifical Don. Jose Pablo ).

Tretzè

L'accident ocorregué quan Don. Jose Pablo i l'actor estaven realitzant treballs de plegat d'una sèrie de peces metàl liques. Aquest, seguint les instruccions Don. Jose Pablo procedía a col locar la peça a la màquina i quan encara no havia acabat de col locar-la correctament Don. Jose Pablo accionà el mecanisme i baixà la peça superior i abans de què arribés al final del recorregut impactà contra la mà del Sr. Hernan . En aquell moment Don. Jose Pablo accionà el sistema de pedals per aixecar la peça que havia impactat contra la mà de l'actor (foli 158, informe Inspector de Treball).

Catorzè

La Inspecció de Treball aixecà acta d'infracció per manca de mesures de seguretat amb resultat d'accident de treball, proposant una sanció de 406 EUR. L'Inspector actuant entengué incomplerts l'apartat

1.8 de l'Annex I del RD 1215/1997, de 18 de juliol, relatiu a la utilització dels equios de treball; i l' art. 3.1 del RD 1215/1997 . (folis 159 a 161). Per resolució d'11 de maig de 2011 de la Direcció General de Relacions Laborals i Qualitat en el Treball es declarà la prescripció de la infracció.

Quinzè

Per resolució de l'INSS de 24 de febrer de 2011 es declarà l'existència de responsabilitat empresarial en l'accident de treball de l'actor, imposant-se-li a la mercantil Serralleria del Sud de Catalunya, SL un recàrrec del 30 per 100 sobre les prestacions derivades de l'accident (folis 165 a 170).

Setzè

L'empresa Serralleria del Sud de Catalunya, SL tenia assegurada la responsabilitat civil derivada de l'explotació amb l'assegudora ara demanada. El moment de l'accident l'empresa era al corrent del pagament de la pòlissa (folis 241, 249 i 250).

Dissetè

És d'aplicació el conveni col lectiu de treball del sector de les industries siderometal lúrgiques de la província de Tarragona (DOGC 10-9-2007).

Divuitè

L'actor ha percebut el 75 per 100 del salari real des de l'1 de novembre de 2010 fins el...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR