STSJ Cataluña 3251/2014, 6 de Mayo de 2014

PonenteMARIA DEL MAR GAN BUSTO
ECLIES:TSJCAT:2014:4811
Número de Recurso354/2014
ProcedimientoRECURSO DE SUPLICACIóN
Número de Resolución3251/2014
Fecha de Resolución 6 de Mayo de 2014
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

NIG : 08019 - 44 - 4 - 2013 - 8006235

CR

ILMO. SR. IGNACIO MARÍA PALOS PEÑARROYA

ILMA. SRA. M. MAR GAN BUSTO

ILMA. SRA. M. MACARENA MARTINEZ MIRANDA

En Barcelona a 6 de mayo de 2014

La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los/as Ilmos/as. Sres/ as. citados al margen,

EN NOMBRE DEL REY

ha dictado la siguiente

S E N T E N C I A núm. 3251/2014

En el recurso de suplicación interpuesto por Transportes A. Martin, S.L. frente a la Sentencia del Juzgado Social 25 Barcelona de fecha 22 de julio de 2013 dictada en el procedimiento Demandas nº 131/2013 y siendo recurrido/a Ministerio Fiscal, Luciano y Sixto . Ha actuado como Ponente la Ilma. Sra. M. MAR GAN BUSTO.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 8 de febrero de 2013 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Tutela de derechos fundamentales, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 22 de julio de 2013 que contenía el siguiente Fallo:

Estimo la demanda presentada per Luciano i Sixto en contra de Transportes A. Martin S.L. en que ha estat citat el Ministeri Fiscal, sobre tutela de drets fonamentals i a) declaro la conducta empresarial contraria al dret de llibertat sindical i a la indemnitat sindical, b) ordeno el cessament de la discriminació salarial dels actors i ordeno el cessament immediat de la vulneració dels drets garantits a l'article 28.1, 14 i 24 de la Constitució reposant als treballadors en els drets infringits i c) condemno a l'empresa a estar i passar per aquesta declaració i a pagar una indemnització de les següents quanties: Luciano 21.131,63 euros i Sixto

19.141,53 euros.

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

"1.- Luciano, amb DNI num. NUM000, es treballador de la demandada amb antiguitat des del

10.06.93, categoria professional de conductor mecànic ADR i amb salari mensual de 2.606,00 euros amb prorrata de pagues extraordinàries. Sixto amb DNI núm. NUM001 es treballador de la demandada amb antiguitat des del 26.01.1998, categoria professional de conductor mecànic ADR i amb salari mensual de

2.594,00 euros amb prorrata de pagues extraordinàries. (sense controvèrsia)

  1. - L'empresa demandada Transportes A. Martin S.L. es dedica al sector del transport de mercaderies i es successora de "Transportes Liquidos Cisternas Inoxidables S.A." El conveni col.lectiu d'aplicació es el de Transporte de Mercancias y Logística anys 2007-2010 (DOGC 16.10.07) i revisions salarials posteriors. (sense controvèrsia)

  2. - Els demandants eren membres del comitè d'empresa per el sindicat de CCOO fins al mes de març de 2012. En l'actualitat formen part de la secció sindical de CC.OO. a l'empresa.

  3. - A l'empresa regeix un sistema retributiu específic que ha estat pactat entre les parts. Així en el "Convenio Pactado 2009 entre Transportes A. Martin S.L. y la Delegación de Sant Boi de Llobregat de Barcelona", sistema de viatges pactat dona lloc a una prima compensatòria que es desglossa a la nòmina en tres conceptes: hores presencia, hores extres i prima compensatòria. Els imports es distribueixen amb els següents criteris: Un 50 % de la prima compensatòria s'indica en nòmina com hores presencia i hores extres i el 50% restant es reflexa com a tal prima amb el nom de prima compensatòria a la nòmina. (sense discrepància, informe Inspecció treball foli núm. 163)

  4. - Amb anterioritat a la present demanda els actors havien presentat denuncies davant la Inspecció de Treball i l'actor Luciano va interposar dos demandes contra l'empresa que han finalitzat amb sentencies que condemnen a l'empresa demandada per violació del dret de llibertat sindical. La primera demanda va finalitzar per sentencia del jutjat Social 31 de Barcelona de 16.02.07 ( Autos 856/2006) confirmada per sentencia de la Sala Social del Tribunal Superior de Justicia de Catalunya de 15.10.07 i per Auto de la Sala Social del Tribunal Suprem de 4.02.09 que va desestimar el recurs de cassació per unificació de doctrina presentat per l'empresa. La citada sentencia estableix a la part dispositiva: "Se declara la nulidad radical de la conducta de la empresa en relación a la no concesión del crédito horario y la sistematica utilización fraudulenta del poder de dirección empresarial para encargarle viajes que le impidan de hecho la utilización del mismo, ordenando la reposición del trabajador en la situación anterior a la expresada vulneración permitiendoles la utilización del crédito horario. Se condena a la empresa demandada a estar i cesar en la conducta señalada en el apartado anterior. Se condena a la empresa Transportes Liquidos Císternas Inoxidables a que indemnice al demandante en la suma de 18.000 euros". La sentencia del TSJ de Catalunya dictada en suplicació mantiene el fallo íntegramente a excepción del importe de la indemnizaciò que fija en 16.000 euros. (folis núm. 91 a 121)

    La segona demanda per vulneració de drets fonamentals va finalitzar per sentencia del Jutjat Social 29 de Bbarcelona de 17.12.07 (Autos 825/07) que declara l'existència de vulneració dels drets del treballador com delegat sindical en matèria de crèdit horari, la nul.litat de l'actuació empresarial i el cessament immediat del comportament antisindical amb la reposició a la situació anterior i abonament a l'actor 8.400 euros en concepte de danys i perjudicis per violació de llibertat sindical. (folis núm. 122 a 148)

  5. - Per sentencia 338/03 de 25 de juny del Jutjat Social 17 de Barcelona sobre reclamació de quantitat promoguda també per l'actor Luciano es condemna a l'empresa a abonar al demandant les quantitats adeudades.

  6. - El demandant Luciano va estar en situació de incapacitat temporal del 4.12.06 al 1.06.07 per trastorn adaptatiu amb ansietat i estat d'ànim depressiu reactiu.

  7. - La Inspecció de Treball i Seguretat Social va aixecar Acta de infracció a l'empresa demandada per discriminació sindical als treballadors demandants (per el període entre els mesos d'abril i setembre de 2010) al establir als treballadors Luciano i Sixto condicions de treball inferiors als altres treballadors com a conseqüència de les reclamacions prèvies realitzades per ambdós en la seva qualitat de delegats sindicals. L'acta de Infracció va motivar la demanda d'ofici que va recaure en el Jutjat Social 10, que per sentencia de data 26.10.10 va determinar que l'actuació empresarial durant l'any 2009 vulnerava el dret de llibertat sindical i de l'exercici dels seus càrrecs dels treballadors avui demandants i condemnava a l'empresa demandada. La sentencia va ser confirmada per la Sala Social del TSJ de Catalunya en data 12.11.11,Recurs suplicació 437/2011 . (folis núm. 27 a 40)

  8. - Els actors van presentar una altra demanda de tutela de drets fonamentals per violació del dret fonamental a no ser discriminat en base a que l'empresa havia suprimit totalment la prima compensatòria que venien percebent reclamant com indemnització per perjudicis l'import de les primes deixades de percebre amb càlcul del promig deixat de percebre i les diferencies fins a la data del judici. La demanda va recaure en el Jutjat Social 8 de Barcelona.

    Desprès de diverses reunions les parts van arribar a un acord de data 30.03.11, que consta aportat i es dona per reproduït. En el punt 1 s'acorda que els temps de carrega i descarrega constaran en els discos tacògrafs com a hores de presencia d'acord amb la normativa, els treballadors es comprometen a posicionar el disc correctament i l'empresa es compromet a que les jornades en cap cas siguin superiors a 13 hores (suma de conducció, presencia, altres treballs i descansos) i que els descansos entre jornades no siguin mai inferiors a 11 hores salvo excepcionalitats. En el punt 2 es diu "Respecto a las cantidades reclamadas en las demandas ante el juagado de lo social, tras las discusiones y divergencias que ambas parts han planteado se acuerda: La empresa abonara en concepto de atrasos de incentivos, correspondientes a los años desde enero de 2009 hasta la actualidad la cantidad total de 17.500 eruso a cada trabajador. Asimismo, la empresa abonara la cantidad de 4.200 euros en concepto de dietas a cada trabajador poe el mismo periodo indicado. Ambas partes se comproeten a formalizar el presente acuerdo ante un acta de conciliacion en el CMAC donde se detallen las diferencias mensuales y procediendo la empresa a cotizar por las diferencias salariales correspondientes. Con el percibo de dichas cantiades los trabajadores desistiran expresamente de las demandas judiciales que se siguen ante el Juzgado de los social num. 8 procedimiento 2008/20011 i 275/2010".

    En el punt 3 diu " Las compensaciones de las primeras de producción, tanto de viajes, como en kilometrajes no podran ser inferiores a la media de todos los conductores mecanicos de ADR, PLAZA, en promedio anual y media mensual, incluyendo las horas sindicales, las cuales se abonaran en función de las primas percibidas el mes anterior y divididas entre 21,50 dias laborales, dando así el abono correspondiente a dicho dia de actividad sindical". Els treballadors van presentar demanda de conciliació administrativa davant el Servei de Conciliacións de la Delegació Territorial del Departament de Treball de la Generalitat el 4.04.11 en que concreten les quantitats acordades per als anys 2009 i 2010 fins a març de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR