STSJ Cataluña 54/2013, 3 de Octubre de 2013

PonenteNURIA BASSOLS MUNTADA
ECLIES:TSJCAT:2013:11579
Número de Recurso89/2012
ProcedimientoCIVIL
Número de Resolución54/2013
Fecha de Resolución 3 de Octubre de 2013
EmisorSala de lo Civil y Penal

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA DE CATALUNYA

Sala Civil i Penal

R. de cassació núm. 89/2012

SENTÈNCIA núm. 54

President:

Excm. Sr. Miguel Angel Gimeno Jubero

Magistrats:

Il·lma. Sra. Núria Bassols i Muntada

Il·lm. Sr. Carlos Ramos Rubio

Barcelona, 3 d'octubre de 2013

La Sala Civil del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats que s'esmenten més amunt, ha vist el recurs de cassació núm. 89/2012 interposat per S.P.M. PROMOCIONS MUNICIPALS DE SANT CUGAT DEL VALLÈS, SA representada davant aquest Tribunal per la procuradora Sra. Berta Jorba Pamies i dirigida per l'advocat Sr. Alexandre Vidal-Abarca Armengol, contra la Sentència dictada per la Secció 11a de l'Audiència Provincial de Barcelona el 24 d'abril de 2012 en conèixer del recurs d'apel·lació interposat contra la Sentència dictada pel Jutjat de Primera Instància núm. 8 de Rubí el 3 de desembre de 2010 en el procediment ordinari núm. 407/10. El Sr. Imanol , aquí part contra la qual es recorre, ha estat representat en aquest Tribunal per la procuradora Sra. Angela Palau Fau i dirigit per l'advocat Sr. José Manuel Alburquerque Becerra.

ANTECEDENTS DE FET
Primer

La procuradora Sra. Mónica Llovet i Pérez, en representació de S.P.M. PROMOCIONS MUNICIPALS DE SANT CUGAT DEL VALLÈS, S.A., va formular demanda de judici ordinari núm. 407/10 davant el Jutjat de 1a Instància núm. 8 de Rubí. Seguida la tramitació legal, el Jutjat va dictar Sentència amb data 3 de desembre de 2010 , la part dispositiva de la qual diu el següent:

"Que debo desestimar y desestimo íntegramente la demanda promovida por la Procuradora de los Tribunales MONICA LLOVET, en nombre y representación de S.P.M. PROMOCIONS MUNICIPALS DE SANT CUGAT DEL VALLÉS, S.A. contra D. Imanol , con expresa imposición de las costas procesales a la parte actora".

Segon. Contra aquesta Sentència, la part actora va interposar un recurs d'apel·lació, el qual es va admetre i es va substanciar a la Secció 11a de l' Audiència Provincial de Barcelona, la qual va dictar Sentència amb data 24 d'abril de 2012 , amb la següent part dispositiva:

"Que desestimando el recurso de apelación interpuesto por la representación procesal de SPM PROMOCIONS MUNICIPALS DE SANT CUGAT DEL VALLES S.A., contra la sentencia dictada el 3-diciembre-2010 por el Juzgado de Primera Instancia nº 8 de Rubí en las presentes actuaciones debemos confirmar y confirmamos la sentencia recurrida en base a sus argumentos y los de esta resolución; se imponen las costas del recurso a la parte apelante".

Tercer. Contra la Sentència anterior, SPM PROMOCIONS MUNICIPALS DE SANT CUGAT DEL VALLES S.A. va interposar aquest recurs de cassació. Per interlocutòria de 25 d'abril de 2013, aquest Tribunal es va declarar competent i va admetre el recurs a tràmit, i de conformitat amb l' art. 485 de la LEC es va traslladar a la part contra la qual es recorre perquè en un termini de vint dies formalitzés l'escrit d'oposició. Un cop dut a terme, es va assenyalar per a la votació i decisió el dia 12 de setembre de 2013, en què es va celebrar.

Ha estat ponent l'Il·lma. Sra. Núria Bassols i Muntada.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER.- Són antecedents fàctics que resulten de notable interès per a la decisió del present recurs de cassació els següents:

El present litigi, es va iniciar en virtut de demanda presentada per Promocions Municipals de Sant Cugat del Vallès SA, a partir d'ara PROMUSA, que es dirigí contra el demandat Don. Imanol com a conseqüència de la adjudicació en favor d'aquest darrer del immoble situat a la planta NUM000 , porta NUM001 del carrer DIRECCION000 número NUM002 de Sant Cugat del Vallès, adjudicació derivada de dues subhastes, la una que afectava una part indivisa del susdit immoble per mor del procediment administratiu de constrenyiment 08/25/08/00232511 i l'altra referent a l'altra part indivisa derivada del procediment de constrenyiment 08/25/07/00545712.

En la demanda, la demandant PROMUSA exercia un dret de retracte convencional que s'emparava en l'escriptura pública en virtut de la qual els primers propietaris de l'habitatge Sr. Donato i Sra. Juliana , adquiriren l'esmentat immoble de Sant Cugat del Vallès.

En la clàusula setena de la dita escriptura pública es deixava constància, a la lletra: " la total promoció d'habitatges s'ha realitzat per la companyia S.P.M PROMOCIONS MUNICIPALS DE SANT CUGAT DEL VALLES, SA atenent a uns específics interessos socials respecte a la part adquirent.

En conseqüència, sense perjudici d'allò que estableix la legislació vigent i que s'ha fet constar a les clàusules anteriors, en relació a ambdues parts contractants pacten, la part compradora constitueix a favor de l'esmentada companyia S.P.M PROMOCIONS MUNICIPALS DE SANT CUGAT DEL VALLES SA, un dret d'adquisició preferent o tempteig, amb caràcter real durant un termini de trenta (30) anys a comptar des de la data d'atorgament d'aquesta escriptura, per a la primera transmissió i una durada de deu ( 10) anys per a segones i ulteriors transmissions, a comptar des de l'última transmissió, tot això en virtut de l' article 26 de la Llei 22/2001 de 31 de desembre ".

La transmissió o alienació de l'immoble es va produir mitjançant subhasta administrativa pel fet de l'embargament del mateix produït pels deutes que els primers propietaris Don. Donato i Doña. Juliana tenien amb la Seguretat Social. En l'avantdita subhasta l'aquí demandat Don. Imanol es va adjudicar la finca per 32.005 euros pel que fa a la primera meitat indivisa i 32.005 euros més, pel que fa a la segona meitat, havent dictat la Tresoreria General de la Seguretat Social interlocutòries d'adjudicació dels béns immobles (habitatge, traster i plaça d'aparcament) a favor de l'adjudicatari el 4 de febrer de 2010 que foren notificades a PROMUSA el 17 de febrer de 2010.

La sentència de Primera Instància, va considerar que en haver notificat la Tresoreria General de la Seguretat Social a la titular del dret de tanteig i conseqüent retracte, l'anunci de la subhasta per missiva rebuda el 4 de desembre del 2009 s'havia acomplert el deure derivat de la Llei 22/2001 de 31 de desembre que exigeix la notificació fefaent de l'acord de transmissió i de les condicions de la venda al titular del dret de retracte, conseqüentment la sentència va rebutjar la demanda principal.

La sentència dictada per l'Audiència Provincial objecte del present recurs de cassació va confirmar en la seva integritat la sentència dictada en Primera Instància. Aquesta resolució va considerar que la notificació...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR